Mikor használjunk tömegnövelőt?

A rendszeres sportolás nagyon hasznos a fittség megőrzése szempontjából, de ez önmagában még nem elég. Egyre inkább a figyelem középpontjába kerül ugyanis a táplálkozás.

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy bármit és akármennyit ehetnek, ha azt lemozogják. Ebben van némi igazság, csak a kérdés az, hogy biztosan képesek-e rá. Ha azt vesszük alapul, hogy egy szimpla cukormázas fánk, vagy egy cukros üdítő elfogyasztása majdnem egy óra intenzív sétával, félórányi futással vagy kerékpározással mozogható le, akkor máris árnyaltabbá válik a kép, ha csokival a kezünkbe ülünk le filmet nézni.

Érdemes tehát komolyan odafigyelni arra, hogy mit és mennyit eszünk. De mi van akkor, ha azt halljuk, hogy a testépítők tömegnövelőket szednek? A tömeget lehet növelni többféle módon.

Tény, hogy a zsírpárnák felgyűjtése is az, de nem biztos, hogy ezt az eredményt szeretnénk elérni. Nézzük meg az izomépítés folyamatát. Először le is dönthetünk egy tabut, miszerint az edzésekkel izmot építünk. Ez nem igaz.

A fokozott erőkifejtéssel ugyanis csak leépítjük azokat, hiszen a szervezet glikogén raktárai folyamatosan ürülnek a megerőltetés hatására. Mindezek után ugyanakkor a testünk szuperül kompenzál.

Többet épít vissza, mint amennyit elhasználtunk és maga az izomépítés fázisa. Tehát kicsit viccesen nézve a pihenés során tudunk izmot fejleszteni, de mindehhez persze szükséges az előtte lévő megterhelés.

A tömegnövelés érdekében tehát olyan élelmiszereket kell fogyasztanunk, amik megfelelőn beépülnek és nem zsírpárnákká alakulnak. Mik ezek?

A szénhidrátok és fehérjék azok, amik segíteni tudják a tömegnövelést. Természetesen ezeket is ésszel kell használni. A kereskedelemben rengeteg féle készítmény érhető el, fehérjeturmix alapanyagok formájában, amik hasznosak tudnak lenni. Ezeken kívül a mindennapi étkezésben használt alapanyagokkal is célt érhetünk.

A rizs, csirkemell kombináció egy igen elterjedt tömegnövelő finomság. Az izomépítés fő kulcsát a fehérjeszintézis adja. Az emésztőrendszeren áthaladó komplex proteinek először is aminosavakká bomlanak, amiket a testünk célirányosan tud felhasználni.

Az időfaktor gyakran kulcsfontosságú, ezért egy kiadós edzést követően érdemes ledönteni egy olyan fehérjeturmixot, ami gyors felszívódású proteint és cukrokat tartalmaz. A szénhidrátok bontása ugyanis megemeli az inzulinszintet, ami segíteni fog a tápanyagok gyorsabb eljuttatásában a sejtekhez.

Az edzések utáni 2 óra kritikus ebből a szempontból. A tömegnövelés tehát történjen okosan és körültekintően. Voltaképpen nem nagy ördöngösségről van szó.

Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen céljaink vannak. Ha valóban formás és jól kidolgozott izmokra vágyunk, akkor a rendszeres diétázás elengedhetetlen. Ne feledjük el, hogy a televízió képernyőjén és a posztereken feszítő testépítők adott állapotukban egy teljesen kifacsart és túlerőltetett helyzetben vannak, amit hosszú távon tartani nem csak egészségtelen, de lehetetlen is.

Nem véletlen született az a mondás, hogy az élsport ott kezdődik, amikor az egészség véget ér. Ha azonban egy valóban jó formát szeretnénk összehozni, némi izomtömeg növelés révén, akkor erre módunk van, csak neki kell kezdenünk.

Válassz megfelelő tömegnövelőt céljaid elérése érdekében

Megosztás