Fehérjefogyasztás fontossága az edzések, diéta alatt

Az egészség megőrzése egy olyan alapvető dolog minden ember életében, amit nem lenne szabad fél várról venni. Sajnos azonban sokan úgy vannak vele, hogy a velük született lendületesség lassan elkopik és ezt követőn kezdődnek csak igazán a problémák.

Hogyan kapcsolódik mindehhez a fehérjefogyasztás?

Nagyon szorosan, hiszen ezek a természetes tápanyagok testünk alapvető építőelemei. A szervezetünk egyszerűen képtelen lenne működni fehérjék vagy más néven protein nélkül. A megfelelő agytevékenységhez, az egészséges bőrhöz, hajhoz, körmökhöz, az ideg- és immunrendszer működéséhez egyaránt elengedhetetlen a napi szintű jó minőségű és megfelelő mennyiségű fehérje jelenléte. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a fehérjefogyasztás a sportolók, testépítők privilégiuma és egy átlagembernek egyszerűen nincs semmilyen szüksége rá, hogy időnként bedobjon egy fehérjeturmixot, hiszen a napi étkezések pótolják, amire szüksége van.

Ez hatalmas tévedés!

Bodonyos szinten lenne benne ráció, ha mindenki megfelelően kiegyensúlyozott étrendet követne, de a mai modern, nyugatias táplálkozás kevésbé erről szól, mintsem az üres kalóriák, főként cukrok formájában történő beviteléről. Félreértés ne essék, a szénhidrátoknak és zsíroknak nélkülözhetetlen szerepe van a szervezet fenntartásában, energianyerésében, de nem olyan mértékben, ahogyan azt ma akár egy fiatal magába erőlteti.

A fehérjék esetében a megfelelő napi mennyiség elfogyasztását illetően nagyon eltérőek a vélemények. Vannak, akik 1, míg mások 3 grammra teszik ennek a szükségét testsúly kilogrammonként.

Ha megállunk félúton, akkor biztosan nem fogunk tévedni és az edzésprogramunk, diétánk egyaránt remekül működik majd. A fehérjék nélkül egyszerűen nincs izomépítés. Pontosabban szólva azon aminosavak nélkül, amik a fehérjéket alkotják.

Az emésztőrendszerbe bekerülő protein ugyanis először aminosavakra bomlik, majd a szervezet oda szállítja azokat, akol a leginkább szükség van rájuk.

A fehérje építő aminosavak némelyikét a szervezet képes előállítani, de másokat muszáj kintről bevinni a táplálkozás során. A protein emésztése a zsírokkal és szénhidrátokkal szemben negatív kalória, ami azt jelenti, hogy több energiát von el a szervezettől, mint, amennyit ad, így kiválóan alkalmazható a diéták közben.

A rendszeres bevitele továbbá megelőzi, hogy a testünk a már felépített izmot bontsa le, hogy az apadóban lévő aminosav raktárait feltöltse.

Tehát, aki mindenképpen szeretne fogyni, de lehetőleg a zsírból és nem az izomzatból, akkor a fehérje kiegyensúlyozott bevitele ne maradhat el. Mindent csak mértékkel, ugyanis a testünk egyszerre maximum 30 grammnyi fehérjét tud alkalmanként megemészteni, tehát ennél többet egyszerre felesleges elfogyasztani.

Érdemes napi szinten több alkalomra eltolni az étkezéseket és így edzések előtt, után, néha még közben is meginni egy kis protein turmixot.

A természetes táplálékok közül a húsok, tejek, tojás, hüvelyes zöldségek tartalmazzák a legtöbb proteint, de már kaphatók kereskedelemben is sokféle változatok, amik ízesítve egyszerűen fantasztikus desszertnek számítanak és még a legszigorúbb diéta közben is bátran fogyaszthatók.

Figyeljünk oda az étkezésünkre és visszanyerhetjük a régen elveszített fittségünket.

Válassz megfelelő fehérjét céljaid elérése érdekében

 

Megosztás